Aktualne
računovodske
novice

03
dec
  • blog
  • komentarji: 0
  • deljenja: 0

Kako izbrati primeren računovodski servis za svoje podjetje?

Zagotovo trd oreh za vsakega podjetnika, še posebej za tistega, ki svojo podjetniško pot šele začenja. Računovodskih servisov je na trgu ogromno, vsi se oglašujejo kot kvalitetni, prijazni, zanesljivi, strokovni… v resnici pa se kakovost storitev izjemno razlikuje od ponudnika do ponudnika in niti cena ni nujno merilo. Kako torej izbrati primeren računovodski servis?

Pri izbiri je kar nekaj stvari na katere morate biti pozorni.

Reference.

Za stvari, ki jih ne poznamo, se navadno odločamo na podlagi priporočil, včasih tudi poznanstev. Preverite ali je kdo, ki ga poznate in mu zaupate in po možnosti deluje v podobni dejavnosti kot sami, zadovoljen z računovodskim servisom ter predvsem zakaj. Nujno upoštevajte subjektivni pridih, saj v kolikor je nekaj dovolj dobro za nekega ni nujno, da je dovolj dobro tudi za vas in obratno.

Članstvo v GZS.

Preverite v kolikor je računovodski servis član GZS - Zbornice računovodskih servisov in objavljen v njenem Katalogu certificiranih računovodskih servisov. To namreč pomeni, da ima zaposleno vsaj eno osebo z listino o usposobljenosti za vodenje računovodskega, se funkcionalno izobražuje in ima sklenjeno zavarovanje poklicne odgovornosti.

Je poceni res najceneje?

Posebej podjetnik, ki šele začenja podjetniško pot, največkrat poišče najcenejšega ponudnika in pozabi preveriti kakovosti servisa. Dober računovodja je za podjetnika lahko zakladnica znanja in dodatnih prihrankov, čeprav je na prvi pogled dražji od konkurence. Poznavanje možnosti v okviru zakonodaje ter spremljanje nenehnih sprememb v zakonodaji, lahko podjetniku naložbo v servis večkrat povrne. Medtem ko je lahko "poceni" servis zaradi nepotrebnih kazni in ne izkoriščanja možnih prihrankov celo dražji.

Dovolj veliki za vaše potrebe, dovolj majhni za osebni pristop.

Naj servis ne bo tako velik, da boste zanj le številka in hkrati dovolj majhen, da mu boste lahko zaupali. Pomembno je, da se lahko zanesete na svojega računovodjo, tako se sami lahko posvetite svojemu podjetju.

Svetovanje.

Naj računovodstvo ne bo samo vodenje knjig. Svetovalna vloga računovodje je lahko za uspešnost vašega poslovanja zelo pomembna. Prepričajte se, da se boste lahko obrnili na svoj servis tudi ko se boste odločali o razširitvi poslovanja in novih dejavnostih. Še bolje, če vaš servis nenehno bdi nad vašim poslovanjem in vam zna ob ključnih trenutkih primerno svetovati. Boljši računovodski servisi to poslovno storitev ponujajo. In še, za svetovalno storitev boste pri računovodskem servisu plačali bistveno manj, kot če bi svetovalca najemali samostojno.