Aktualne
računovodske
novice

26
sep
  • blog
  • komentarji: 0
  • deljenja: 0

Premišljujete o ustanovitvi lastnega podjetja? Zakaj pa ne!

Za ustanovitev lastnega podjetja je vedno pravi čas, kar pa ne pomeni da je vodenje podjetja preprosto. Načrtovanje, financiranje in ustanovitev podjetja je lahko trd oreh.

Veliko podjetij kmalu po njegovi ustanovitvi, propade - 55 % v prvih petih letih. Vendar pa lahko svojemu novonastalemu podjetju ponudite najboljše možnosti za uspeh, tako da že v samem začetku postavite trdne temelje. Tukaj je pet ključnih dejstev, ki jih morate upoštevati, da ne boste končali v 55 %.

1. Pravna oblika podjetja.

Določitev pravne oblike vašega podjetja naj bo ena od vaših večjih odločitev pri zagonu. Pravna oseba, ki jo izberete – bodisi da gre za zavod, samostojnega podjetnika (s.p.) ali delniško družbo z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) – bo pomembno vplivala na plačane davke in zakone, ki jih morate upoštevati.

2. Naredite poslovni načrt.

Mnogi ta korak preskočijo, saj ne želijo zapravljati svojega časa in denarja za nekaj kar imajo že tako ali tako razdelano v glavi.
Vendarle je ustvarjanje poslovnega načrta bistveno za vzpostavitev uspešnega poslovanja. Pomagal vam bo pri vsakem vidiku vašega poslovanja in vam omogočil, da naredite potrebne korake v drugo smer, v kolikor bo to potrebno, preden bo prepozno. Poslovni načrt bo dodal usmeritev k vaši viziji in vam pomagal doseči vaš dolgoročni cilj.

3. Zavarujte se.

Zavarovanje zagotovo ni pri vrhu vaših prioritet, vendar pa je zavarovanje za mala podjetja bistvenega pomena. Ko boste imeli zaposlene, boste morali zavarovati odgovornost delodajalca takoj ko to postanete. Zavarovanje odgovornosti, zavarovanje objekta in opreme, lahko nudi dragoceno zaščito, ko vam ne bo šlo vse kot po maslu.

4. Financiranje podjetja.

Kako boste zagotovili sredstva za novo nastalo podjetje? Večina podjetij potrebuje začetni kapital. Prostori, pisarniška oprema, računalnik in programska oprema ne bo zastonj. Ali imate prihranke? Si lahko izposodite denar od družinskega člana? V kolikor nimate teh možnosti, ponujajo banke vedno več alternativnih vrst financiranja ob ustanovitvi podjetja.

5. Denarni tok

Začetna ustanovitev podjetja ne bo edini strošek. Tekom vašega poslovanja bodo začeli nastajati novi stroški, zato boste potrebovali reden pritok sredstev v podjetje, da bi lahko redno plačevali račune. Ohranjanje zdrave ravni denarnega toka pa je lahko problematično za mala podjetja, zlasti v prvem letu, ko so ravni dohodka nedosledne in včasih niti ne obstajajo. Zato je nujno paziti na stroške in razmišljati o tem, od kod bo prihajal denar ter o procesih, ki jih boste uvedli za urejanje denarnega toka, kot sta nadzor in napovedovanje kreditov. Zato je ključno, da podjetnik izbere izjemno dobro računovodstvo in morda občasno najame finančnega svetovalca.

Sorodna povezava: Denarni tok. Preberi več…

Za vsakršno nadaljnjo pomoč smo vam na voljo! Pišite nam na info@vizi-rs.si.