Aktualne
računovodske
novice

28
nov
  • blog
  • komentarji: 0
  • deljenja: 0

Neuspešno planiranje = planiranje za neuspeh

Raziskave kažejo, da imajo podjetniki z dobrim poslovnim načrtom ob ustanovitvi lastnega podjetja vsaj 16 odstotkov več možnosti za preživetje in rast. Vseeno pa poslovni načrt izdela manj kot polovica podjetnikov.

Poslovni načrt ni zgolj koristen v kolikor vaše podjetje potrebuje financiranje oziroma kredit, predvsem vam je v pomoč ko je potrebno usmerjati poslovanje, oceniti uspešnost podjetja, preprečiti slabe odločitve in voditi podjetje po dolgoročno začrtani poti do ciljev.

Čeprav poslovni načrt sam po sebi še ne zagotavlja uspeha, je vseeno bolj verjetno da boste uspeli, če ga boste imeli. Pisanje in nato posodabljanje vašega poslovnega načrta vam bo omogočilo aktualno poznavanje trga in poslovanja, vključno z njegovimi prednosti, pomanjkljivostmi, priložnostmi in slabostmi. Tako boste imeli jasno predstavo o tem, kaj želite doseči (cilj) ter kako (strategija).

Oglejte si naših devet najboljših nasvetov za ustvarjanje zmagovalnega poslovnega načrta.

1. Čas

Vaša raziskava mora biti temeljita. Izpuščanje ključnih dejstev in podatkov bo spodkopala moč vašega poslovnega načrta, zato ne hitite - dajte nalogi ali posodabljanju svojega poslovnega načrta čas in pozornost, ki ga ta zahteva.

2. Ne skušajte prikriti slabosti

Zgledni poslovni načrti vsebujejo SWOT analizo, ki je ena najpogostejših in najbolj popularnih analiz v poslovanju - poudarja priložnosti, ki izhajajo iz prednosti podjetja, kot tudi morebitne nevarnosti, ki izhajajo iz slabosti podjetja. Zato bodite iskreni glede morebitnih slabosti v podjetju, le tako bo vaš poslovni načrt primeren za uporabo.

Koristno povezavo o SWOT analizi, sicer v angleškem jeziku, najdete TUKAJ

3. Povzetek je ključen

V začetku poslovnega načrta, takoj za naslovnico in kazalom sledi povzetek. Povzetek je lahko ključen saj bralcu sporoča najpomembnejše točke poslovnega načrta. Če manjkajo nekatera ključna dejstva in številke, lahko to spodkoplje besedilo v nadaljevanju. Če vaš povzetek ne bo prepričal bralca, je najverjetneje, da ne bo bral niti ostale vsebine.

4. Naj bo dolžina poslovnega načrta ravno pravšnja

Nekateri poslovni načrti vsebujejo preveč informacij. Izkušeni bralci se bodo naravnali na branje povzetka in še nekaj drugih strani, zato načrt naj ne bo predolg. Niti ne naredite svojega poslovnega načrta prekratkega, saj je tako lahko videti, kot da nimate kaj povedati. Med 10 in 20 strani (brez prilog) je praviloma približno prav.

5. Ne dolgočasite svojih bralcev

Vaš poslovni načrt naj govori razburljivo in navdihujočo zgodbo o podjetju, ki je v fazi nastajanja. Vključite bralce in navdihnite njihovo zaupanje v vas in vaše podjetje. Naj si bralec zaželi prebrati vaš poslovni načrt. Pustite nepomembne podatke ali nepotrebne podrobnosti, vključite grafične prikaze. Nihče nima časa za povprečno branje.

6. Dokažite poslovno priložnost

Če vaše podjetje ne bo zagotavljalo dovolj prihodkov od prodaje, ne bo dosegalo zastavljenih dolgoročnih ciljev. Vaš poslovni načrt mora zato jasno izražati, od kje in kako boste zagotovili prihodke. Temu delu se posebej posvetite.

7. Naj bodo številke pravilne

Poslovni načrt mora vsebovati vse ključne finančne podatke, podprte s številkami. Ne delajte divjih predpostavk, ki temeljijo na upanju, mnenju ali nepreverjenih podatkih. Če se vaše številke ne ujemajo, bo vaš poslovni načrt pomanjkljiv, bralec pa bo izgubil veliko mero zaupanja.

8. Poskrbite za profesionalen izgled

Če bo vaš poslovni načrt izgledal amatersko, bralec ne bo navdušen. Vaš poslovni načrt mora biti dobro strukturiran in logično urejen, brez slovničnih napak. Ne preobremenite strani s preveč informacijami. Za večjo preglednost poskrbite z naslovi, podnaslovi, grafičnimi prikazi, slikami in ilustracijami. Za elektronsko pošiljanje ustvarite PDF različico, medtem ko za tiskano verzijo izberite kvaliteten in barven tisk, kakovosten papir in vezavo ter profesionalno naslovnico, ki sledi celostni grafični podobi.

9. Redno posodabljajte svoj poslovni načrt

Poslovni načrt mora biti usmerjen v prihodnost v okvirnem obsegu od 3 do 5 let, s podrobnim planiranjem predvsem za prvo leto, kar pa ne pomeni, da načrta ni potrebno posodabljati. Vedno ažuren vam lahko služi kot uporabno orodje, ki vas nenehno spominja na zastavljene cilje in strategijo ter vam omogoča, da svoje poslovanje vodite po poti uspeha.

Potrebujete pomoč pri pripravi poslovnega načrta ali analizi poslovanja? Pišite nam na info@vizi-rs.si. Sorodna povezava: Denarni tok. Preberi več…